Gyömbéres sárgarépadzsem - Kerti örömök 9.

Ezt a "dzsemet" már készítettem egyszer. Sokáig eláll, nálam mindig a konyhapulton van, és szinte mindennap eszek belőle egy kanálkával. Édesség helyett is nagyon jó, meg ugye egészséges is! :) A kertben nőtt sárgarépám nagy részét erre használom fel, a többiből pedig répatorta lesz!:))
A Praktika 2008-as októberi számában található a recept.

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50 dkg cukor, 2 citrom, kis darab friss gyömbér, 0.5 dl konyak, 2-3 kisebb darab fahéj.

A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük. A sárgarépát és a gyömbért megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A zöldségeket egy lábosban összekeverjük a cukorral, a citrom levével meg a héjával, a fahéjdarabkákkal, és felfőzzük, aztán kis lángon 20-25 percig főzzük. Végül belekeverjük a konyakot is és üvegekbe töltjük.

Én ha dzsemet készítek, az üvegbe töltés után mindig fejtetőre állítom az üvegeket és úgy hűlnek ki. A sárgarépa a 20-25 perces főzéstől nem fog teljesen szétmenni. Én tovább főztem és úgy sem, de nem is nagyon zavar.

Egészen elfogadható termés!
Amíg én tisztítottam, J. szeletelte a répát, így nagyon hamar elkészültem!:))

Már majdnem kész van!

 Öt ilyen kis üveg lett.

Szép napot!
Tipitá

Megjegyzések

  1. Hát ezt egyszer ki kell, hogy próbáljam! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Én is kipróbálnám, de nincs itthon konyak, azért a fél deciért nem is vennék..., meg aztán a fahéjra allergiás vagyok, de az összes többi szupi lehet! Még van a földben répánk, ill. volt?:(
    Miben fő meg? Nem sül a lábos aljára?

    VálaszTörlés
  3. Ezt a két összetevőt ha kihagyod, még jó lesz! A citromlében meg a felolvadt cukorban fő. Nem égett le! Olyan, mintha egy jó erős szirupban lenne.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik, finom lehet! Lehet, hogy kipróbálom?:))

    VálaszTörlés
  5. Csak bátran! Örülök, hogy itt jártál! Gyere máskor is! :))

    VálaszTörlés
  6. Ez igen könnyű és fincsi kaja! de hogy bírod megállni napi egy kanál után?

    VálaszTörlés
  7. :)) Önfegyelem !:) Meg vigyázni kellene a kilókkal!! (Azért túlzásokba nem esek és nem is sikerül mindig!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése