2011. október 12., szerda

Gyömbéres sárgarépadzsem - Kerti örömök 9.

Ezt a "dzsemet" már készítettem egyszer. Sokáig eláll, nálam mindig a konyhapulton van, és szinte mindennap eszek belőle egy kanálkával. Édesség helyett is nagyon jó, meg ugye egészséges is! :) A kertben nőtt sárgarépám nagy részét erre használom fel, a többiből pedig répatorta lesz!:))
A Praktika 2008-as októberi számában található a recept.

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa, 50 dkg cukor, 2 citrom, kis darab friss gyömbér, 0.5 dl konyak, 2-3 kisebb darab fahéj.

A citromokat megmossuk, a héjukat lereszeljük. A sárgarépát és a gyömbért megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük. A zöldségeket egy lábosban összekeverjük a cukorral, a citrom levével meg a héjával, a fahéjdarabkákkal, és felfőzzük, aztán kis lángon 20-25 percig főzzük. Végül belekeverjük a konyakot is és üvegekbe töltjük.

Én ha dzsemet készítek, az üvegbe töltés után mindig fejtetőre állítom az üvegeket és úgy hűlnek ki. A sárgarépa a 20-25 perces főzéstől nem fog teljesen szétmenni. Én tovább főztem és úgy sem, de nem is nagyon zavar.

Egészen elfogadható termés!
Amíg én tisztítottam, J. szeletelte a répát, így nagyon hamar elkészültem!:))

Már majdnem kész van!

 Öt ilyen kis üveg lett.

Szép napot!
Tipitá

8 megjegyzés:

  1. Hát ezt egyszer ki kell, hogy próbáljam! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Én is kipróbálnám, de nincs itthon konyak, azért a fél deciért nem is vennék..., meg aztán a fahéjra allergiás vagyok, de az összes többi szupi lehet! Még van a földben répánk, ill. volt?:(
    Miben fő meg? Nem sül a lábos aljára?

    VálaszTörlés
  3. Ezt a két összetevőt ha kihagyod, még jó lesz! A citromlében meg a felolvadt cukorban fő. Nem égett le! Olyan, mintha egy jó erős szirupban lenne.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik, finom lehet! Lehet, hogy kipróbálom?:))

    VálaszTörlés
  5. Csak bátran! Örülök, hogy itt jártál! Gyere máskor is! :))

    VálaszTörlés
  6. Ez igen könnyű és fincsi kaja! de hogy bírod megállni napi egy kanál után?

    VálaszTörlés
  7. :)) Önfegyelem !:) Meg vigyázni kellene a kilókkal!! (Azért túlzásokba nem esek és nem is sikerül mindig!)

    VálaszTörlés