Csuha-Kállay Kúria

Egy kis nézelődésre hívlak benneteket. Van nekünk egy nagyon szép épületünk, a Csuha-Kállay Kúria. A város központjában van. Két sikeres pályázatnak köszönhetően nagyon szépen fel is újították az épületet.



Ebben a házban született Csuha Antal, aki 48-as honvéd tábornok volt, sajnos kevesen ismerik. Kossuth 1849 januárjában nevezte ki honvéd tábornokká. Először az erdélyi csapatokat akarta rábízni, de azt nem vállalta.  A Csuha család egyik leszármazottját, Csuha Vilmát vette feleségül Kállay András, aki a Nagykállói Kállay-család tagja volt. Így kapcsolódik össze a két család. Egyes leírások szerint itt született Kállay Miklós is, aki 1941-ben volt Magyarorzság miniszter elnöke. A Kállay-családdal eddig jó volt a kapcsolatunk. Tavaly kapott a város 4.000 db képeslapot, amit Kállay Dénes úr készítetett. De ő adományozta az új családfát és a család címerét is a településnek.
Itt látható a bejárat felett a címer.
Az épület belsejét már mutattam, mert nagyon sok kiállítást rendeztünk itt.

Mutatom, hogy igazából mire használtuk az épületet:
Bozsó István nagyhalászi gyűjtő tárgyaiból négy állandó kiállításunk volt! Mert ilyen óriási szerencsénk van, hogy van egy ilyen megszállott emberünk, aki évek óta, saját költségén is gyűjti a régiségeket, meg a helytörténeti emlékeket.


A paraszt szoba


Rádió kiállítás




Szép tárgyak dicsérete kiállítás



Június 30-ig még bárki megtekintheti ezeket a kiállításokat! Aztán már nem, mert a képviselőtestület keddi döntése alapján a könyvtár költözik az épületbe. Bozsó István pedig úgy döntött, hogy összepakol és elvisz mindent!

Hát, ezért vérzik az én szívem. Egyenlőre nem is tudok higgadtan gondolkozni. Meg nem is fogok. A képviselőkön kivül, akik megszavazták (5 fő 3 ellen), mindenki fel van háborodva. De ez nem számít!  Sajnos semmilyen érv nem számított, a döntés megszületett. Nem kell nekünk az érték, a kultúra, a hagyomány stb., stb.


Tipitá


















Megjegyzések

  1. Joggal lehettek büszkék rá, nagyon szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azok voltunk! :(( Képviselőink meg vagy nem, vagy nem értik, hogy ez mit is jelent nekünk!

      Törlés
  2. Tényleg nagyon szép és sajnálom, hogy kirakták ezeket a holmikat! Ha kicsit közelebb lenne, elmennénk megnézni.

    VálaszTörlés
  3. Hát az értéket sokszor nem becsülik. Kár hogy vége lesz a kiállításnak, nekem képeken nagyon bejött. Főleg a fényképezőgépek és a rádiók. hogy az milyen állat! Leesett az állam. Miért nem lett megosztva a könyvtárral a hely?

    VálaszTörlés
  4. Nekem is nagyon tetszik a kiállítás, kár hogy olyan messze vagytok :(( . (nálam a szódásszifonok a kedvencek :D). Sajnálom, hogy ennyire nem becsüték meg a T. képviselők az értékeket...tényleg nem fér el a könyvtár a csodás tárgyakkal együtt?

    VálaszTörlés
  5. Értesíts minket, ha van valami fejlemény. Elszomorító az ügy. Talán máshol befogadják a gyűjteményt. Tudom, az valószínű nem nálatok lesz( vagy esetleg mégis lesz megoldás?), de nem maradhat ennyi szépség úgy, hogy közönség ne láthassa.
    Egyre kevésbé értek dolgokat...:-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak te nem érted! A halásziak is döbbenten állnak, és nem akarják elhinni, hogy ilyen van!

      Törlés
  6. Azért nem fér el a könyvtár és kiállítás együtt, mert nincs annyi hely. Jelenleg négy teremben van állandó kiállítás, ebből hármat a könyvtár fog használni. Egy teremben pedig ennyi mindent nem lehet összezsúfolni. A kiállítások sorsa különben, már eldőlt. A tulajdonos eladja!!! És nem Nagyhalásznak! ( Az egészben csak az a megnyugtató, hogy olyanok veszik meg, akik értékelik.)Ebben a hónapban még látható a kiállítás, aztán pakolunk! :((((

    VálaszTörlés
  7. Na én igyekszem 30-ig elmenni és megnézni azt a gyönyörű muskátlis teraszt és a szuper fényképezőgépeket, szifonokat, meg úgy az egészet, míg lehet.... nagyon elszomorító a helyzet......

    Ui: a Kállay család kastélya és kúriája pedig Kállósemjénben található. kastély romokban... kúria rendben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Muskátli most nincs, de gyere! Csak szól előtte!:)) Ajánlom különben a gólyafesztivált, mert akkor lesz mindenféle ,ás program is!

      Törlés
  8. Fantasztikus ez a kiállítás.., hihetetlen, hogy a halásziak nem tudnak bekeményíteni!? A testületben nincs 5 szépérzékű, csak sivár lelkű? Valami komolyabb összefogással nem lehetne megmenteni? Hol volt eddig a könyvtár??? Most lett, vagy hirtelen megnőtt??? Nagy kár, hogy kevés Bozsó István van és ha el kell adnia mindent, hát jó gazdát találjon, hogy a szíve ne fájjon annyira!... Kár, hogy messze vagytok, tuti bevásárolnék! De hát nem értem..., ezt egyszerűen nem tudom befogadni!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A könyvtárnak most is van épülete, kb. 100 méterre a kúriától. Igaz, hogy kivülről ráférne egy alapos felújítás, de belül rendben van! Csak a könyvtárosnak ez nem elég. Neki kell a kúria is! Az öt képviselőből akik megszavazták, kettő orvos, egy jogi doktor. Tőlük mondjuk mást vártam volna, de már nem csodálkozom semmin sem!

      Törlés

Megjegyzés küldése