Bodzavirág




Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.
 
Énekelni is tudom, mert a kórusunk egyik közkedvelt darabja! :) De inkább mutatok még fotót.
 

Az udvarunkon van egy bodzatő, aminek én nagyon örülök, mert nem kell messzire mennem ha bodzát akarok! Napok óta figyelem a tányérokat, hogy mikor nyilnak ki a szirmocskák. Végre tegnap tudtam annyi bodzát szedni, hogy az első adag szörpöt elkészíthessem.
Én így készítem: kb. 10-12 bodzavirág, de többet is szoktam, mert akkor még bodzásabb lesz, 1 kg cukor, 2 liter víz, 1 citrom, 1 kanál citromsav. Az egész egy ötliteres üvegbe megy, aztán pár napig a kamrában áll, amíg a cukor teljesen el nem olvad. (Időnként meg kell kavargatni!) Aztán leszűröm és üvegekbe töltöm. Amíg van belőle én szinte folyamatosan ezt iszom vízzel higitva. Nem olyan tömény, mint egy bolti szörp, de nincs is benne adalékanyag.


Így néz ki a nagy üvegben, mellete pedig azok az üvegek, amibe majd "palackozom".

 Itt még nagyon sok bodzás receptet találhattok. Ki fogom próbálni a mézes bodzalikört is, amire most találtam rá. Meg természetesen szárítok is, hogy télen lehessen inni bodzateát.

Bodzatea:
"A bodzavirágból készített gyógytea enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések felső légúti tüneteit. Izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, valamint váladéktermelést serkentő, köptető hatású. Enyhe hashajtó és vizelethajtó hatással is rendelkezik. Mézzel vagy csipkeszörppel ízesítve a gyógynövényből készült tea hatékonysága fokozható."

Ez most is rámfér, mert megfáztam, fáj a torkom és nyűgös vagyok!

Nektek szép hétvégét!! Aki tud gyűjtsön bodzát!
Tipitá


 

Megjegyzések

  1. Nyami-nyami!én is kérek egy pohárkával! Jobbulást neked!Gyógyulj meg hamar!

    VálaszTörlés
  2. Nagymamám nagyon sokszor csinált bodzaszörpöt. Volt gyerekkoromban egy Nemes Nagy Ágnes verseskönyvünk (még most is megvan), és nagyon szerettem a verseit( Bors nénit főleg), ezt is.

    VálaszTörlés
  3. Egyik kedvenc versünket találtam ma nálad, a középső lányom második keresztneve Bodza, ő a Franciska Bodza, hát olyan is, mint a neve, nagyon huncut.

    VálaszTörlés
  4. Titti: Majd gondolok Rád!:) Ma már le is tudom szűrni az első adagot!

    Nóri: A Bors nénit én is imádom! Középiskolás voltam, amikor egy nyáron szinte csak ezt hallgattam. Ha a tv-ben véletlenül adják - Dajka Margit, Verebes és Kútvölgyi Erzsébet előadásában - mindig megnézem!

    Judit Eszter: Szép neve van a lányodnak! Eszembe jutott közben egy bodzás történet. Amikor elkezdtem tanítani, rögtön kaptam egy ötödikes osztályt is! (Ó, a drága gyermekeim már felnőtt anyukák és apukák!) Év végén az iskola kivonult bodzát szedni. Mi akkor tanultuk ezt a verset, így "munka" közben kórusban mondták, tanulták. Jó buli volt! Akkor ittam először bodzaszörpöt is, mert az egyik anyuka küldött nekem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése