Sárga túró

Gyermekkoromban gyakran készítettünk sárga túrót, aztán sokáig nem. Két éve a Barátnő című magazinban ráakadtam a receptre, és azóta készítem, mert nagyon szeretjük. Itt Halászban nem nagyon ismerik, aki csinálja az más vidékről származik! :)

A recept: 1 liter tej, 10 tojás, cukor ízlés szerint (kb. 4 kanállal tettem bele), só, mazsola, 1 vanília cukor, fahéj. A tejet felteszem főni. Amikor már jó meleg, beleteszem a többi hozzávalót. A tojásokat egy kicsit fel kell verni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg a tojások a tejjel túróvá nem állnak össze.
Ilyen lesz:


Ekkor előveszünk egy túrószacskót! A recept szerint. Én egy tiszta konyharuhával oldom meg a feladatot.
Mutatom a képeket, mert úgy érthetőbb, mintha leírnám.:)









Tapasztalatok:
- a konyharuha nem engedi át rögtön a levet, így mindenfelé folyhat!! Lehet, hogy ha bevizezzük, akkor, rögtön átfolyik rajta a lé. (Ez most jutott az eszembe, még nem próbáltam.)
- azbeszt kezűek előnyben! A gömböc bizony forró, de össze kell kötözni és egy kicsit megnyomkodni. A kötözés könnyebb, ha van még két plusz kéz!

Megvárjuk amíg kicsöpög minden felesleges nedvesség és kihűl. A végeredmény pedig:


Nagyon finom!! Egy baja van, gyorsan elfogy!

Tegnap tudtam venni medvehagymát!!! Az egyik nagyáruházban. Nem akartam hinni a szememnek! Végre megkóstólhattam. Jó!! Főztem belőle levest. Finom volt!

A Bartátnő című magazinról még egy gondolat. Nem tudom, hogy ismeri-e valaki. Az édesanyám lapja volt a múlt században! Nem is itthon jelent meg, hanem Csehszlovákiában, de magyarul. Volt benne divat(!!) kötés, horgolás, növényápolás, lelki tanácsadás (Az anyagiak szerepe a házasságban), lakáskultúra, hasznos tanácsok és nagyon-nagyon jó receptek! Nem rég megtaláltam otthon a szépen összerendezett, kötözött újságokat és elhoztam magammal. Akkor átbogarásztam mindet. Jó kortükör a 70-es évekről. Emlékszem, hogy édesanya nagyon szerette olvasgatni. :) Én a recepteket használom, mert azok jók. Egyszerűek, praktikusak.



       Szép húsvétot kívánok mindenkinek!

Tipitá

Megjegyzések

  1. Jaj de jó, hogy őrzöd a hagyományokat. Mi minden húsvétkor készítünk sárgatúrót! én csak simán szűrőben szoktam csinálni, csak nyomogatom körbe-körbe és így is tökéletes :D Tényleg egy baja van, hogy hamar elfogy!:D Kellemes húsvétot nektek!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehet, kipróbáljuk !
    Boldog Ünnepeket kívánok :-)

    VálaszTörlés
  3. nagyon felkeltetted a kiváncsiságom sárgatúró-ügyben... én még nem is hallottam róla, na de most... szerintem a gyerekek nagyon szeretik, de szerintem én is...
    nem cserélünk? küldök medvehagymát, küldjél túrót...
    nektek is Kellemes Húsvétot!

    VálaszTörlés
  4. A sárga túrót Vác körül készítik, de receptem még nem volt.Köszönöm! A medvehagyma pedig csodás, lehet muffint is sütni, medvehagymás ízesítéssel. Holnap szívesen elküldöm a receptet!(ahhoz csak 8-10 levél kell)

    VálaszTörlés
  5. Timi: Szeretem a hagyományokat, és fontosnak is tartom. Ha meg már tanítom is, akkor az a minimum, hogy egy két dolgot be is tartok. Különben pedig meggyőződésem, hogy a magyar paraszt az egyik leglogikusabban gondolkodó, legtermészetesebben élő ember. Van mit tanulnunk tőlük! Örülök, hogy te is ismered a sárga túrót! Már a második adagot is elkészítettem! :)

    Alterego. Ha kipróbáltad, majd írd meg, hogy milyen volt!

    Andi: Jövőre lebótóljuk!!:)) Tőled is várok beszámolót, ha elkészítetted!

    Merika: Annyi levelem még van, várom a receptet! Édesapám különben megint megvilágította elmém! Mint már olyan sokszor. Azt mondta, hogy a Bírhón is van medvehagyma. (A Bírhó a Fehérgyarmat határában lévő erdő. Úttörő korunkban oda jártunk számháborúzni, meg túrázni!) Sajnos nem volt időm "leellenőrizni", de most már legalább tudom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése