Hímes tojások

Elkészültek a hímes tojások. Bár nagypénteken szokás a hímes tojásokat festeni, az enyémek már készen vannak. Többek között azért, mert ma a játszóházban meg akartam mutatni. Évek óta szatmári aranyozott és berzselt tojásokat készítek hagymahéjjal színezve. Nekem ezek a legszebbek, és rengeteg fotót, cikket megnéztem, olvastam, mindig ide térek vissza. A szatmári tojásokkal jó pár éve a sóstói múzeumfaluban ismerkedtem meg. Bár én szatmári lány vagyok, gyerekkoromban sosem láttam ilyet. Egy húsvét előtti alkotó napon tanította egy fiatal lány ezt a technikát és mintákat. Ő pedig a nagymamájától tanulta.

Én így készítem:

Egy nagy fazékba berakom a tojásokat, jó sok hagymahéjat, felöntöm vízzel és kb egy fél óráig főzöm. A vörös- és lilahagyma héját én együtt szoktam használni, mert akkor még sötétebb árnyalatot ad. A hagymahéjat kb. egy óra múlva kiszedem, de a tojásokat csak másnap, mert a szép sötéteket szeretem. Az évek alatt azt is megfigyeltem, hogy az eleve barna héjú tojásokat szebben lehet festeni, mint a fehéreket. De ez sem 100%, van olyan tojás, ami bármeddig áll a festékben,  nem fogja be a szín.
A viaszozáshoz írókát használok, amit alufóliából és hurkapálcikából készítek el. (Most olvastam a neten a libatollat, jövőre lehet, hogy kipróbálom.) Méhviaszt olvasztok meg, mert a "tanítóm" azt mondta, hogy az aranypor abba ragad bele. Ráírom a mintát, aztán jöhet az aranyozás. Ezt az aranyport nagyon-nagyon régen vettem egy háztartási boltban, de még vagy tíz évig elég lesz.
És ilyenek lesznek:



A minták között van hagyományos, pl. amelyik alul felül arany, vagy amelyiken a nap minta van.
A többi pedig "önálló" kreáció.






Azért persze lehetne sokkal szebb is, de mondjuk, ha évente nemcsak tizet-huszat készítenék, hanem többet, biztos jobban menne az íróka használata.

Így alkottak a gyerekek:



Mostantól Nyúl Úr vigyáz az "aranytojásokra"! :)





Jó húsvéti készülődést!

Tipitá



Megjegyzések

  1. Hú nekem nagyon tetszik, sajnos se méhviaszom, se aranyporom. De én is imádok hagymahéjjal festeni, olyan gyönyörű színe lesz! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes vagy, és már látom, Te nem fogsz időzavarba kerülni :-)))

    VálaszTörlés
  3. Merika, alterego! Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik. Az időzavarról inkább nem is beszélek. Az pl biztos, hogy nem lesz rendesen kitakarítva a ház! Ahhoz 2-3 nap szabadság kellene, ami nem lesz. Így nem is gyötröm vele magam. A lényeg, hogy jó idő legyen! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése