Narancsdzsem

Végre elkészült! Már régóta esedékes volt az elkészítése, mert a narancsok a kamrában figyeltek egy ideje. Több receptet olvastam, aztán abból hoztam össze. Először zöldséghámozóval vékonyan meghámoztam a narancsokat. A narancshéj egyenlőre szárad, majd lesz vele valami. Lehetett volna a dzsembe is főzni, de ez most elmaradt. Aztán leszedtem a fehér bundát is a narancsokról, majd összevagdostam. Egyszer olvastam, hogy teljesen el kell távolítani a cikkek hártyáját is, mert különben keserű lesz a dzsem. Tavaly kb. 2 órán keresztül szórakoztam a narancsokkal. Ember nincs aki ezt rendesen megtisztítja nagy pocsékolás nélkül. Így most nem is foglalkoztam ezzel a dologgal. Csak egy picit lett kesernyés, egyébként tavaly is, de engem ez nem zavar.  A megtisztított, feldarabolt narancs 1,30 dkg lett. Ehhez egy tasak 3:1 zselésítőt tettem és kb. 40 dkg cukrot. (Sose tartom be a pontos mértékeket.) Először a zselésítővel kell főzni, kb. 10-15 perc után tettem bele a cukrot. Az elején még belekerült egy citrom leve is. Amikor a cukorral is rotyogott egy kicsit, adtam még hozzá kb. 10 karíka gyömbért, teáskanál őrölt fahéjat, szegfűszeget és két vaníliacukrot. Így már tényleg csak 1-2 percig főztem. Az üvegeket mindig fejtetőre állítom és úgy hűl ki. Öt üvegecske lett. Egyet már elajándékoztam, egyet felbomtottam, mert ezt reggeliztem vajas pirítóssal.



Nálunk süt a nap, olvadnak a jégcsapok és énekelnek a cinkék!
Vidám délutánt kívánok!
Tipitá


Megjegyzések

  1. Ejjha, nagyon guszta. Tolem nagyon tavol sajna a befozes, de a lekvarokat, dzsemeket ettol fuggetlenul nagyon szeretem. :)
    Megkerdezhetem, hogy mi "ul" a teascseszed aljan?

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de jó! Mániám lett egy ideje a narancsdzsem, de még én magam nem csináltam soha. Forró vajaspirítósra, kávéval viszont gyakran reggelim.
    Saját készítésű azért mégis más lenne.:-)Egyszer nekilátok.

    VálaszTörlés
  3. Tittina: Gyömbért tettem a teámba, mivel maradt a dzsemből és nem akarom, hogy kárba menjen. A gyömbér jó emésztési panaszokra, étvégyjavító - na azzal nincs problémám - , és a memóriát is serkenti. Az jöhet!
    Éva: Csak elhatározás kérdése! Hajrá!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése