Interaktív tábla és szövőszék

Az iskolánkba interaktív táblákat szereltek fel, mert sikeresen pályáztak. A múlt héten volt is egy tanfolyam, inkább ismertető, ahol bemutatták, mit is tud ez a csodatábla. Természetesen ettől is fél az ember először, mint minden újtól, meg furcsa, hogy az ujjammal is nyomkodhatom a táblát, de ha megismeri...
Az idén folklórismeretet tanítok az iskolában. Ezt a néptánc tagozatosoknak kell kötelező tantárgyként tanulni. (Már régóta tanítom ezt a tárgyat, de ilyen nagy létszámú táncos gyerek az idei tanévtől van. Hat osztály, és órarendben szerepel a folklór.)  Már rengeteg tankönyv megjelent, de igazából egyik sem olyan nagyon jó, meg az elsősök mondjuk még nem tudnak írni, olvasni, illetve tavaly nem rendeltek az idei tanévre.:(
De mostmár van interaktív tábla!! Eddig kézzel, lábbal próbáltam néha elmagyarázni dolgokat, mert hát ugye a gyerekek többségének fogalma sincs a paraszti kultúráról. A városban van egy kúria, aminek több terme is parszti tárgyakkal van berendezve. A kúria szembe van az iskolával, így olyan szerencsém van, hogy bármikor átmehetek és élőben megmutathatom a tárgyakat. (Ja, az épület a művelődési ház fennhatósága alá tartozik, ott meg ugye én vagyok a vezető. Ez nem felvágás, csak tény.)
Most éppen a fonást, szövést kezdtük el beszélgetni, amit meg kell mutatni, mert különben a gyereknek fogalma sincs a dolgokról. Ilyen kiállítási anyagunk is van, csak most nem látható, sajnos. Perszem meg lehet mutatni könyvekből is a képeket, de az néha olyan kicsi, hogy képtelenség megfigyelni a részleteket... És akkor jön a tábla. Keresek megfelelő képeket az interneten és már azonnal tudom is kivetíteni, vagy filmeket lejátszani. Egy álom!! Így is egész órán járt a szám, de legalább látták is a gyerekek., hogy mit magyarázok. Még fegyelmezni sem kellett, mert mindenki tátott szájjal figyelte a táblát. Remélem tényleg megjegyeztek valamit!! A jövő héten kiderül.
Szóval most interaktívan tanítom a szövés mikéntjét, eszközeit. Ha lehet egy-két szövős-blogolós munkáit is bemutatom, hogy lássák milyen csodákat lehet készíteni!

Szép napot!
Tipitá

Megjegyzések

  1. Sokkal jobban megragad a gyerekekben az, amit latnak is, nemcsak hallanak. Mert ugye erdekli Oket, odafigyelnek. Es az mar fel siker. Legalabbis en igy voltam vele :)

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos, hogy ilyen remek tantárgyak is léteznek,mint a folklórismeret, és szerencsés vagy hogy taníthatod.
    Teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel tanítod , a cél szentesíti az eszközt :-)))
    Ne haragudj, hogy itt és most köszönöm meg a díjat, melyet kaptam tőled, de beteg volt a család egy része, majd elkaptam tőlük és magam is beteg lettem.( még mindig nemtudom, hogy kell megjelenítenem a díjakat az oldalamon, de igyekszem megtanulni)

    VálaszTörlés
  3. Alterego: Nagyon szívesen! Az én oldalamon rákattintasz a bejegyzésre a másolással, aztán a saját blogdon beilleszted! Ennyi az egész. A fotót és a szöveget is át tudod így vinni. (A szöveget először jelöld ki!) Jobbulást mindenkinek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése