Kertből az asztalra - Kerti örömök 8.

Azzal ugye mindenki egyet ért, hogy a kiskertben az a legjobb, amikor a saját termést főzi, süti, eszi az ember. Nincs is annál jobb, amikor lemegyek a kertbe, leszedek valamit, aztán viszem is a konyhába és elkészítem. Ritkán főzök, de szerintem jól. J. szerint is!:) Azt sem titkolom, hogy leginkább recept alapján főzök, amiket innen-onnan vadászok le.
Nézzük, mit főztem az idén a kertből!

Töltött karalábé: karalábét szinte csak ezért ültetek. Mind a ketten nagyon szeretjük. Recept a mindmegette.hu-ról van.


Kapros céklakrémleves: most főztem először. Nekem nagyon bejött, de van aki csak megnézte!:) A receptet egy régi Praktikában találtam.
Hozzávalók: 2 személyre, 0,5 kg cékla, 1 fej hagyma, 1 kk.vaj, 1 babérlevél, pár szem feketebors, 3 dl zöldségalaplé, só, frissen őrölt fehérbors, 1ek citromlé, 1 dl tejszín, friss kapor.
A céklát meghámozzuk, felkockázzuk. A hagymát finomra vágjuk. Vajon megpároljuk a hagymát, a céklát a babérlevéllel és a borssal együtt, majd felöntjük az alaplével, sózzuk és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Kivesszük a babérlevelet és a borsot, összeturmixoljuk a levest, citromlével és tejszínnel ízesítjük és beletesszük a friss kaprot is.


Szeretem a tökféléket. Úgy, mint cukkini, patiszon, spárgatök, sütőtök. Sokat szoktam vetni, mert a gyalult tököt le is fagyasztom, a sütőtök meg sokáig eláll. Na, az idei termésem a következő: 2 db cukkini, 3 patiszon, 1 spárgatök. És ennyi!!! Többször is vetettem és mégis. Egyedül a disztökök hoztak szép termést, azokat a szinük, formájuk miatt imádom. Hogy miért történt ez, igazából nem tudom. Az egyi cukkini tövem pl. levéltetves lett. Keseregtem egy sort, mert nagyon jó cukkini receptjeim vannak. Így csak a sajtos-cukkinis-padlizsános pennét tudtam elkészíteni. ( Padlizsánom viszont most lett először, aminek nagyon örülök!) Ez a kaja saját találmány. Legtöbbször cukkinivel készítettem, de nagyon finom póréhagymával is. Egy csirkemellet felkockázok, sózom, borsozom, majd megsütöm olivaolajban. Közben hagymát apritok illetve az aktuális zöldséget. Amikor a csirkemell megsült kiszedem és a helyére teszem először a hagymát, majd a zöldségeket. A szükséges ideig párolom. Visszateszem hozzá a husit, majd 2 db natúr krémsajtot nyomok bele (tömlős sajt, amiből rengeteg féle van) és főzőtejszínt vagy a tészta főzőlevéből és elkevergetem.  Az a jó, ha jó sok "leve" van, mi legalábbis úgy szeretjük. Lehet fokhagymával is ízesíteni, én a végén teszek bele petrezselyemzöldet is. De rengeteg variáció van, ami attól is függ, hogy mi található a hűtőben. Penne tésztával tálalom:

Végül jöjjön a paradicsomos alma chutney. Az idén nagyon szép volt a paradicsomom. Egy bánatom van vele kapcsolatban, a keresztallergia miatt nem ehetem. Így ezt is elteszem jobb időkre. Véletlenül találtam meg  Kaldeneker György receptjét az egyik újságban, és ő ugye a chutney-k nagy mestere, többek között. Nekem nagyon bejön, pont annyira csípős, amit még én is szeretek.
Hozzávalók: 1,5 kg savanykás alma, 450g vöröshagyma, 1kg paradicsom, 125 g mazsola, 225 g barnacukor, 2 tk só, 100 ml borecet (fehér 4,5%-os), 2 ek fehér mustármag, 1 db chili paprika, 2 tk gyömbér.
Elkészítés: A meghámozott almákat vágjuk egy centiméteres kockákra. A paradicsomot 1-2 percre dobjuk forrásban lévő vízbe, majd szedjük át egy hideg vízzel teli edénybe, így könnyen le tudjuk húzni a héját. Ezt is vágjuk egycentis darabokra. Egy nagy edénybe feltesszük főni az almát és a paradicsomot. Sózzuk, cukrozzuk, adjuk hozzá a mazsolát, a gyömbért, a mustármagot és az összevágott chilipaprikát. Állandó kevergetés közben főzzük kb. 45 percig, majd töltsük bele az ecetet. Forraljuk még 5 percig, aztán töltsük üvegekbe, zárjuk le és állítsuk fejre 5 percig. (Én nem kavargattam állandóan!)

A kis üvegek már elfogytak. Lehet, hogy készítek még egy adagot, mert jó ajándék lesz belőle karácsonyra.
Szép napot mindenkinek!
Tipitá

Megjegyzések

  1. Nagyon izgalmasak a receptjeid, lehet, hogy én is válogatok belőlük!:)
    A paradicsomos alma chutney-ért pedig külön köszönet, kipróbálom!!! Majd beszámolok!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése